جوجه ها را بشماریم
شاید شما هم این ضربالمثل را شنیده باشید که”جوجه رو آخر پاییز میشمارند”. وقت آن رسیده که ما هم جوجههای خود را بشماریم، البته به جای آخر پاییز اول تابستان.
با پایان امتحانات پایان ترم، غول مرحله آخر را هم شکست دادید. برای این موفقیت به شما دست مریزاد و خداقوت می گوییم. اما کار شما با سال تحصیلی که گذشت هنوز به پایان نرسیده. شما باید در این مرحله سال گذشته خود را تحلیل کنید و به اصطلاح جوجه های خود را بشمارید، این رمز موفقیت شما در سالهای تحصیلی آینده است. مثل یک مدیر موفق عمل کنید. یک مدیر موفق در پایان هر پروژه عملکرد تیم خود را ارزیابی میکند تا با مشخص کردن نقاط ضعف و رفع آنها و یافتن نقاط قوت خود و پررنگتر کردن آنها، موفقیتهای آینده خود را تضمین کنند.
برای شروع باید از خودتان سوال بپرسید. پرسیدن سوالهای قوی و پاسخ دادن به آنها راه را تا حد زیادی برای شما روشن میکند. در سالی که گذشت چه کردید؟ در کدام درسها موفقتر بودید و در کدام درسها احساس ترس و یا ضعف داشتید؟ به تک تک درسهای خود فکر کنید، به کدام یک علاقه بیشتری دارید و از کدام درس(خدای ناکرده!) بیزارید؟ به نمرههای خود نگاهی بیندازید. در کدام درسها نمره بهتری به دست آوردهاید و در کدام درسها نمره کمتر؟علت این تفاوتها را در چه چیزی میبینید؟ آیا در مبحث خاصی ضعف دارید یا با کل درس مشکل دارید؟ مشکل شما در چه حدی بود؟ آیا با شیوه مطالعه آن درس مشکل داشتید؟ در فهم سوالهای آن به بنبست میخوردید؟ در حل تست زمان کم میآوردید؟ و سوالهای دیگری که به ذهن شما میرسد. اگر در آزمونهای ادواری، مثل آزمونهای مبتکران شرکت میکردید، به منبع قوی برای پاسخ دادن به سوالات خود دسترسی دارید، از کارنامههای خود غافل نشوید.
در پاسخ به سوالها صادق باشید تا به نتایج صحیحی دست پیدا کنید. به یاد داشته باشید که بزرگنمایی موفقیتها و یا نادیده گرفتن اشتباهات و ضعفها شما را از هدف اصلی خود دور خواهد کرد. خب حالا وقت جمعبندی نتایجی است که از پاسخ به سوالات بالا بهدست آوردهاید. یک برگه کاغذ بردارید و یک جدول با چهار ستون تهیه کنید. ستون اول را به نقاط قوت و ستون سوم را به نقاط ضعف خود اختصاص دهید و همه نکات را یادداشت کنید. در مرحله بعد در ستون دوم راههای تقویت نقاط قوت و در ستون چهارم راه حلهای خود را برای رفع نقاط ضعف خود یادداشت کنید. در این مرحله از راهنمایی و مشاوره افراد توانمند و آگاه مثل مشاور خود، معلمان یا تجربیات دوستان خود میتوانید کمک بگیرید. کمک بعدی کتابهایی است که می توانید از آنها استفاده کنید. اگر در تست زدن مشکل دارید از کتابهای تست و منابع خوب کمک بگیرید، مرحله بعد تنظیم یک برنامهریزی واقع بینانه و منطقی برای دستیابی به اهداف ستون دوم و چهارم و مرحله آخر گفتن یک بسمالله و شروع اجرای برنامه است.