فروشگاه اینترنتی پرواز 09128501125 / 02122691010
تا همین یک دهه قبل هم قبول شدن در کنکور کاردانی و کارشناسی کار هر کسی نبود. آن روزها اگر به داوطلب می‌گفتی براساس علاقه شخصی رشته تحصیلی‌ات را انتخاب کن، خیلی از داوطلبان به این‌گونه شعار دادن‌ها می‌خندیدند، زیرا این حرف در آن دوره چندان با واقعیت‌های جامعه همخوانی نداشت.
یعنی فرض کنید وقتی شانس قبولی شما در دانشگاه زیر 10 درصد باشد، در آن صورت چندان منطقی نیست از داوطلب بخواهید حتما براساس علاقه، رشته تحصیلی اش را انتخاب کند. در دهه 70 و 80 شمسی، همین که شما می توانستی در بین ده ها هزار رقیب کنکوری سر حال و قبراق در دانشگاه قبول شوی، خودش یک افتخار و امتیاز بود و در این شرایط، دیگر امکان چندانی برای انتخاب رشته براساس علایق شخصی وجود نداشت.

حتی اگر بخواهیم از نگاه کلی تر هم به این موضوع نگاه کنیم، انسان زمانی می تواند علاقه شخصی اش را به طور کامل اعمال کند که از آزادی انتخاب برخوردار باشد، اما وقتی گزینه های انتخابی انسان محدود باشد، در آن صورت دیگر انتخاب براساس علاقه معنی چندانی ندارد.

درباره انتخاب رشته براساس علاقه نیز همین وضع در دو دهه اخیر حاکم بوده است؛ طوری که همین الان هم می توانیم با انبوهی از دانشجویان قدیمی روبه رو شویم که شانس و احتمال، بیشتر از علاقه شخصی شان در انتخاب رشته موثر بوده است.

اما حالا در سال 93، دیگر آن شرایط قدیم در رشته های کاردانی و کارشناسی حکمفرما نیست. با وجود 250 هزار صندلی خالی در کنکور 93 در مقطع کاردانی و کارشناسی، حالا دیگر اگر متقاضی قصد داشته باشد در این مقاطع تحصیلی درس بخواند، دایره انتخابش بیشتر از قبل خواهد بود و در نتیجه می تواند روی علاقه اش برای انتخاب رشته تحصیلی، بیشتر حساب باز کند.

البته درست است که هنوز در برخی رشته ها مثل پزشکی یا برخی رشته محل ها مثل مهندسی های پرطرفدار در دانشگاه های دولتی همچنان رقابت زیاد است، اما اگر این رشته محل ها را نادیده بگیریم، واقعا امروزه داوطلب می تواند در رشته دلخواهش در دانشگاه های مختلف کشور تحصیل کند.همین امکانی که الان برای متقاضیان کاردانی و کارشناسی وجود دارد که البته شاید برای آنها هم خیلی عادی و طبیعی به نظر برسد، برای کنکوری های دهه های قبل، بیشتر شبیه یک رویا و آرزو بود.

اگر برای خیلی از آنها این امکان فراهم نبود که با عشق و علاقه تمام، رشته تحصیلی شان را انتخاب کنند و جبر در انتخاب رشته، خیلی از آنها را به سمت رشته هایی می کشاند که به هیچ وجه انتخاب اولشان نبود، اما در عصر حاضر، متقاضیان مقطع کاردانی و کارشناسی براحتی می توانند در بسیاری از رشته های مورد علاقه شان درس بخوانند.

همین فراغ بال برای انتخاب رشته ـ بدون محدودیت های گذشته ـ نعمتی است که اکنون در اختیار متقاضیان انتخاب رشته دانشگاه ها قرار دارد.

اما نکته این است که با وجود شرایط مساعد فعلی، بازهم بسیاری از متقاضیان بدون توجه به رشته مورد علاقه شان، دست به انتخاب رشته هایی می زنند که بیشتر مورد استقبال جامعه قرار دارد. در حقیقت، الان هم که داوطلب می تواند آزادانه تر انتخاب رشته انجام دهد، اما باز هم علایق کلی جامعه بر علایق شخصی داوطلب می چربد.

انتخاب رشته براساس چشم و همچشمی، انتخاب رشته بر مبنای این که کدام رشته از وجهه اجتماعی بالاتری برخوردار است یا گزینش رشته بر پایه علایق پدر و مادر یا ادامه دادن راه تحصیلی خاندان، ازجمله عوامل شایع انتخاب رشته ای است که اکنون وجود دارد.این گونه انتخاب رشته بر پایه علایق فرد یا افراد دیگری غیر از خود داوطلب، دست کمی از انتخاب رشته اجباری به دلیل کمبود ظرفیت دانشگاه ها ندارد.

منبع:http://migna.ir