معاون آمورشی وزیر علوم با بیان اینکه برنامه ریزی های نظام آموزش عالی وضعیت مطلوبی ندارد، اظهار کرد: یکی از مشکلات موجود، ماموریت گرا نبودن مراکز علمی است.
به گزارش خبرنگار دانشگاهی ایسنا ،دکتر مجتبی شریعتی در مراسم بزرگداشت روز استاد، در تشریح به وضعیت آموزش عالی گفت: اوایل انقلاب که دانشگاه های دوران ستم شاهی را تحویل گرفتیم جمعیت دانشجویان 180هزار نفر بود که این رقم امروز 25برابر شده و به حدود 4میلیون و 500دانشجو رسیده است.
وی با اشاره با چهار زیرنظام موجود ادامه داد: دانشگاه آزاد، دانشگاه های خاص مانند علمی کاربردی، دانشگاه های غیر دولتی و رسمی و دولتی جزو زیرنظامها هستند و 30درصد از دانشجویان، تحت پوشش زیرنظام دانشگاه آزاد هستند.
به گفته وی تقریبا کمترین سهم را دانشگاه های دولتی به لحاظ کمی دارند اما به لحاظ کیفی و اثرگذاری بالاتربن جایگاه را کسب کرده اند.
مراکز علمی ماموریت گرا نیستند
معاون آمورشی وزیر علوم با بیان اینکه برنامهریزیهای نظام آموزش عالی وضعیت مطلوبی ندارد، اظهار کرد: یکی از مشکلات موجود، ماموریت گرا نبودن مراکز علمی است. یعنی همه دانشگاه ها میخواهند همه کار بکنند، مثلا دانشگاههای پیام نور و علمی کاربردی میخواهند مانند دانشگاه تربیت مدرس نقش مهمی در آموزش نسل جوان داشته باشند.
70درصد از ثبت نام کنندگان در هیات علمی دکترا دارند
شریعتی همچنین با اشاره به فراخوان اخیر جذب هیات علمی بیان کرد: حدود 30هزار نفر در این فراخوان ثبت نام کردند که 70درصد آنها یعنی 20هزار نفر دکتری هستند. درحالیکه ظرفیت پذیرش هیات علممی نهایتا 5000 نفر است.
وی با این پرسش که تکلیف و نقش الباقی ثبت نام کنندگان در جامعه چیست افزود: این وضعیت بدین معناست که به لحاظ فرهنگی مدرک گرایی و دکتر شدن را ترویج داده ایم و یا اشکال جای دیگری است؟
معاون آموزشی وزیر علوم در ادامه با تاکید بر لزوم اصلاح وضع موجود گفت: ماموریت گرایی یکی از این اقدامات است که افق بلندی را طلب میکند و به آسانی محقق نمیشود.
شریعتی ساماندهی مراکز اموزش عالی را از دیگر اولویتها دانست و افزود: درحال حاضر 2600 مرکز علمی در سطح کلان کشور داریم و از بین انها 280 دانشگاه دولتی هستند .از این تعداد 60دانشگاه و موسسه نیز عمر زیر 10 سال داشته و برخی از آنان در بدترین شرایط استاندارد هستند ولی عنوان دانشگاه روی آنهاست .
وی ادامه داد: هدف ما منحل کردن این مراکز نیست بلکه باید به گونه ای ساماندهی شوند که به وضعیت قابل قبولی برسند.
شریعتی همچنین در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا برای ذکر اسامی دانشگاههای بدون استاندارد گفت: قرار نیست نام این دانشگاهها رسانه ای شود. ما به آنها وضعیتشان را گوشزد میکنیم و تنها اسامی دانشگاه های خوب را به عنوان الگو معرفی میکنیم.
10 دانشگاه برتر کشور شناسایی شدند
وی یکی از راه های دستیابی به ساماندهی را رتبه بندی دانشگاهها دانست و افزود: در این راستا شناسایی اولیه 10 دانشگاه برتر انجام شده و تربیت مدرس یکی از منحصربه فردترین مراکز جامع علمی در تحصیلات تکمیلی است.
وی معتقد است حمایت مطلوب از 10دانشگاه برتر صورت نگرفته است و باید بیش از اینها به ظرفیت و پتانسیل چنین دانشگاه هایی توجه شود.
به گفته شریعتی رتبه بندی 280 دانشگاه دیگر نیز در دست اقدام است.
منبع: خبرگزاری ایسنا